UTM koder

Du har sandsynligvis hørt marketingfolk tale om UTM tracking og UTM parametre i samme åndedrag. Men hvad er det egentlig? Og hvornår bruger man disse parametre?

Hvad er UTM?

UTM-koder er variabler, der føjes til webadresser for at spore kampagner. Du kan se UTM som et værktøj til at måle effektiviteten af dine marketingkampagner.

Men hvad betyder UTM egentlig?

UTM står for Urchin Tracking Module. Navnet stammer fra Urchin Software Corporation, et firma Google opkøbte i 2005, og hvis software dannede grundlaget for det, vi i dag kender som Google Analytics.

Selvom navnet måske lyder meget teknisk, er konceptet bag UTM-koder ret simpelt. Ved at tilføje ekstra information til dine links kan du spore, hvor dine besøgende kommer fra. Hvilke kampagner der driver mest trafik til din hjemmeside. Og hvad de foretager af hændelser.

Er UTM-parametre og koder det samme?

UTM koder består af UTM-parametre, som er de enkelte tags, der føjes til en URL for at spore information om en webadresse.

For eksempel er utm_source, utm_medium og utm_campaign eksempler på UTM-parametre, der tilsammen danner en UTM-kode.

Tænk på det som ingredienserne i en kage. Hver parameter er en ingrediens, og når de kombineres, skaber de den færdige kage (UTM-koden).

Hvorfor bruge UTM koder?

UTM-koder er som små sporingsmærker, du sætter på dine links i f.eks. e-mails, annoncer eller sociale medier. De giver dig mulighed for at se præcis, hvor dine besøgende kommer fra. Men også hvilke kampagner der sender mest trafik til din hjemmeside.

Med UTM-koder kan du:

  • Forstå, hvilke marketingaktiviteter der virker: Se hvilke kampagner, kanaler eller annoncer der driver mest trafik og flest konverteringer.
  • Optimere din markedsføring: Brug dataene til at justere dine kampagner og få mest muligt ud af dit budget.
  • Få et klart billede af din online performance: Spor resultaterne af dine online indsatser og få værdifuld indsigt i kundernes adfærd.

Kort sagt, UTM-koder giver dig et detaljeret overblik over, hvordan folk finder din hjemmeside. På den måde kan du træffe bedre beslutninger og forbedre dine resultater.

De 5 komponenter i UTM-koder

Når det kommer til sporing af marketingkampagner, er UTM-parametre blevet et uundværligt værktøj. Ved at bruge UTM-parametre kan du få detaljeret indsigt i, hvilke af dine kampagner der performer bedst.

Der findes 5 hovedtyper af UTM-parametre, som du kan tilføje til dine webadresser for at spore specifikke kampagner. Disse parametre giver dig mulighed for at identificere kilden til din trafik, typen af medie, kampagnens navn og meget mere.

Her er et overblik over de 5 UTM-parametre:

  • utm_source: Identificerer kilden til din trafik, f.eks. Google, Facebook, et nyhedsbrev eller en specifik hjemmeside.
    • Eksempel: utm_source=facebook
  • utm_medium: Angiver typen af trafikkilde, f.eks. organisk søgning, betalt annoncering, e-mail eller social media.
    • Eksempel: utm_medium=cpc (cost-per-click)
  • utm_campaign: Identificerer den specifikke kampagne, som linket er en del af, f.eks. et sommersalg, en produktlancering eller en konkurrence.
    • Eksempel: utm_campaign=sommersalg2024
  • utm_term: Bruges primært til at spore søgeord i betalte søgekampagner, men kan også bruges til at spore andre elementer.
    • Eksempel: utm_term=sko
  • utm_content: Bruges til at differentiere mellem forskellige versioner af annoncer eller links i samme kampagne.
    • Eksempel: utm_content=banner1

Ved at bruge disse UTM-parametre kan du få et detaljeret overblik over dine kampagners performance og optimere din markedsføring for at opnå bedre resultater.

UTM tracking

For at optimere din kampagnesporing og få præcise data, anbefales det at tilføje UTM parametre på alle kampagner, du ønsker at få en bedre forståelse af. Det gælder også, hvis du kun kører en specifik kampagne. Dette giver dig mulighed for at gruppere trafikken og analysere, hvordan de forskellige kanaler performer.

Forestil dig, at du sender det samme link ud i en e-mail, på Facebook og i en annonce. Ved at bruge forskellige UTM-koder for hver kilde kan du i Google Analytics se præcis, hvilken af de 3 kilder der genererer mest trafik til din hjemmeside.

Derved får du værdifuld indsigt i, hvordan dine indholdsmålrettede annoncer klarer sig ift. organic search (SEO), e-mail eller andre kanaler. Udover at se, når en bruger klikker på dit link, så kan du også spore hændelsesdata i form af interaktioner.

Best practices for UTM parametre og koder

UTM-parametre er et kraftfuldt værktøj til at spore og analysere dine marketingkampagner. Men for at få mest muligt ud af dem er det vigtigt at følge nogle best practices. Nedenfor finder du 8 best practice råd til at få

  1. Konsistens: Brug en ensartet navngivning for dine forskellige UTM-parametre på tværs af alle dine kampagner. For eksempel brug altid “facebook” som utm_source for trafik fra Facebook, og ikke variationer som “fb” eller “facebook.com”. Dette gør det nemmere at analysere og sammenligne data.
  2. Brug en URL-builder: Brug en URL-builder til at generere dine UTM-koder korrekt og systematisk. Dette sikrer konsistens og gør dataanalysen mere pålidelig. Google Analytics har en gratis URL-builder, der er nem at bruge.
  3. Spor alle relevante kampagner: Føje UTM-parametre til alle dine marketingaktiviteter, inkluderende e-mail marketing, sociale medier, betalte annoncer og bannerannoncer. Jo mere data du indsamler, jo bedre indsigt får du i dine kampagners performance.
  4. Vær specifik: Brug detaljerede navne til dine kampagner og indhold. I stedet for at bruge en generisk utm_campaign værdi som “sommerkampagne“, brug mere specifikke navne som “sommerudsalg_sko” eller “sommerkonkurrence_instagram“.
  5. Sådan navngiver du dine UTM-koder:
    • Brug udelukkende små bogstaver i dine UTM-koder.
    • Undgå specialtegn og æ, ø, å.
    • Anvend bindestreger eller underscores i stedet for mellemrum.
    • Hold parametrene korte, men meningsfulde.
  6. Overvej at bruge dynamisk sporing: Hvis du bruger Google Ads, kan du benytte dynamisk sporing til automatisk at føje UTM-parametre til dine annoncer. Dette sparer tid og reducerer risikoen for fejl.
  7. Analyser dine data: Bruger UTM-parametre er kun det første skridt. Sørg for at analysere dataene i Google Analytics for at forstå, hvilke kampagner der performer bedst, og hvor du kan optimere.
  8. Test dine links: Inden du offentliggør dine kampagner, skal du teste alle links for at sikre, at de fører til den samme URL. Sørg for, at dine UTM-parametrene spores korrekt i dit analyseværktøj.

Yderligere ressourcer:

Ved at følge disse best practices kan du sikre dig, at du får mest muligt ud af UTM-tracking og opnår værdifuld indsigt i dine marketingkampagners effektivitet.

Picture of Martin Sølberg

Martin Sølberg

Adm. direktør & Digital konsulent
Tags
What do you think?

Se vores andre artikler