HTTP / HTTPS

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) og HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) er begge protokoller, der bruges til at kommunikere og overføre data mellem en browser og en webserver. Forskellen mellem dem ligger primært i sikkerheden. Hvor HTTP er en standardprotokol for at hente data fra en webserver, tilføjer HTTPS et lag af sikkerhed ved at kryptere kommunikationen mellem brugeren og serveren.

Hvad er HTTP?

HTTP er en netværksprotokol, der gør det muligt for webklienter (såsom browsere) og webservere at kommunikere. Når en bruger indtaster en URL i browseren, sender browseren en HTTP-anmodning til webserveren, der derefter svarer med de ønskede data, som typisk er en webside, der bliver vist i browseren.

Eksempler på HTTP-anmodninger inkluderer:

  • GET: Henter data fra serveren (fx når en bruger besøger en hjemmeside).
  • POST: Sender data til serveren (fx når en bruger udfylder en formular).

Ulemper ved HTTP

Selvom HTTP er hurtig og effektiv til dataoverførsel, har den en betydelig ulempe: den er usikker. Al data, der overføres mellem brugerens browser og serveren, sendes i klar tekst, hvilket betyder, at den nemt kan opsnappes af tredjeparter (fx hackere), hvis de har adgang til netværket. Dette skaber store sikkerhedsproblemer, især når det drejer sig om følsomme oplysninger som kreditkortdata, personfølsomme oplysninger eller loginoplysninger.

Hvad er HTTPS?

HTTPS er en sikker version af HTTP. Den tilføjer et lag af kryptering ved hjælp af SSL (Secure Sockets Layer) eller dets efterfølger, TLS (Transport Layer Security). Dette betyder, at alle data, der overføres mellem browseren og serveren, er krypterede og derfor mere beskyttet.

Når en bruger besøger en HTTPS-beskyttet hjemmeside, sker der følgende:

  1. Browseren opretter en sikker forbindelse til serveren.
  2. Webserveren sender et SSL-certifikat til browseren for at bevise sin identitet.
  3. Data, der sendes mellem browseren og serveren krypteres.

Et eksempel på en HTTPS-URL er: https://www.eksempel.dk

Fordele ved HTTPS 

  • Sikkerhed: HTTPS beskytter følsomme data som personlige oplysninger, adgangskoder og betalingsoplysninger mod hackere.
  • SEO-fordele: Google har bekræftet, at HTTPS er en rangordningsfaktor. Sider, der bruger HTTPS, har en fordel i søgeresultaterne sammenlignet med sider, der stadig bruger HTTP.
  • Troværdighed og brugeroplevelse: Når en hjemmeside bruger HTTPS, viser de fleste browsere en hængelås i adressefeltet, som signalerer, at forbindelsen er sikker. Dette øger brugertilliden og kan forbedre konverteringsraterne, da besøgende føler sig mere sikre ved at indtaste deres oplysninger.
  • Beskyttelse mod “man-in-the-middle” angreb: HTTPS forhindrer, at data bliver opsnappet og ændret af en tredjepart mellem browseren og serveren.

HTTP vs. HHTPS

 

FunktionHTTPHTTPS
SikkerhedIngen krypteringKrypteret via SSL/TLS
Brugerdata beskyttelseUsikretBeskyttet mod aflytning
BrowseradvarselKan vise en “ikke sikker”-advarselViser en hængelås (sikker forbindelse)
SEO-fordeleIngen fordeleBedre rangering i Google-søgninger
BrugertillidMindre brugertillidØger brugertillid

Hvorfor er HTTPS vigtigt for SEO?

Google har gjort det klart, at HTTPS er en vigtig faktor for SEO. Sider, der er sikre, har en fordel i søgeresultaterne. Derudover viser Google Chrome og andre browsere advarsler til brugere, når de besøger sider, der ikke bruger HTTPS, hvilket kan føre til høje afvisningsrater og lavere konverteringsrater. De anbefales i alle SEO-strategier altid at bruge HTTPS.

HTTPS og rankings

I 2014 annoncerede Google, at de begyndte at bruge HTTPS som en rankingsignal. Selvom det er et mindre signal sammenlignet med andre SEO-faktorer som indhold og backlinks, er det næsten en standard i dag og skal være plads.

Chrome Advarsler

Fra og med 2018 begyndte Google Chrome at markere alle HTTP-sider som “ikke sikre”. Dette kan skabe mistillid hos brugerne, især når de bliver bedt om at indtaste følsomme oplysninger. Websites uden HTTPS risikerer derfor højere afvisningsprocenter og lavere konverteringsrater. I mange tilfælde vil brugerne aktivt skulle vælge om de vil tilgå siden, hvis den ikke kaldes med HTTPS.

Implementering af HTTPS

For at skifte fra HTTP til HTTPS kræves der flere trin:

  1. Køb et SSL-certifikat: Det første skridt er at købe et SSL-certifikat fra en pålidelig udbyder. Der findes også gratis muligheder som Let’s Encrypt, som tilbyder SSL-certifikater uden omkostninger.
  2. Installér certifikatet på din server: Når du har SSL-certifikatet, skal det installeres på din webserver. Hvis du bruger en hostingudbyder, kan de ofte hjælpe med denne proces.
  3. Opdater interne links: Alle interne links på din hjemmeside skal ændres fra http:// til https://.
  4. Opdater eksterne ressourcer: Hvis din hjemmeside trækker eksterne ressourcer (f.eks. billeder eller scripts) fra ikke-sikre HTTP-kilder, skal disse også opdateres til HTTPS for at undgå “blandede indholds”-advarsler i browserne.
  5. Informer Google: Når HTTPS er implementeret, skal du opdatere din Google Search Console med den nye HTTPS-version af din hjemmeside for at sikre, at Google crawler den sikre version.

HTTP og HTTPS er begge essentielle protokoller for datatransmission på internettet, men HTTPS er blevet standarden på grund af dens øgede sikkerhed og tillidsskabende egenskaber. Udover at beskytte brugernes data tilbyder HTTPS SEO-fordele, bedre brugeroplevelser og beskyttelse mod farer som aflytning. Det er nu afgørende for ethvert website, der ønsker at forbedre sin sikkerhed, opretholde brugertillid og rangere højt i søgeresultaterne.

Hvis du er har brug for hjælp med at få implementeret HTTPS, så kontakt gerne vores SEO-konsulenter, der kan hjælpe med implementeringen.

Picture of Martin Sølberg

Martin Sølberg

Adm. direktør & Digital konsulent
Tags
What do you think?

Se vores andre artikler